جوان آنلاین: با افزایش تهدیدات خارجی علیه برنامه هستهای ایران، عراقچی در اظهاراتی تأکید کرد به با توجه به متنوع بودن زیرساختهای هستهای که به صورت مناسبی از آنها محافظت میشود، حمله نظامی قادر به نابودی آنها نیست. نخستوزیر قطر هم گزینه نظامی علیه تأسیسات هستهای ایران را اقدامی خطرناک توصیف کرده که برای منطقه تبعات جبرانناپذیری خواهد داشت.
در روزهایی که امریکا و اسرائیل تهدید میکنند اگر دیپلماسی نتواند برنامه هستهای ایران را متوقف کند، گزینه نظامی روی میز خواهد بود، سیدعباس عراقچی، وزیر خارجه ایران روز شنبه در پاسخ به این تهدیدها تلاش کرده که پیام بازدارندهای به طرفهای مقابل ارسال کند. عراقچی در حاشیه نشست سازمان همکاریهای اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه، در پاسخ به این سؤال که آیا ایران آماده ازسرگیری مذاکرات با امریکا در مورد برنامه هستهای خود است، گفت: تا زمانی که امریکا به سیاست فشار حداکثری و تهدیدهای خود ادامه دهد، وارد مذاکره مستقیم با امریکا نخواهیم شد، اما این بدان معنا نیست که در مورد برنامه هستهای خود با طرفهای دیگر مذاکره نخواهیم کرد، ما با سه کشور اروپایی در حال مذاکره هستیم، با روسیه و چین، سایر اعضای برجام در حال مذاکره هستیم و این گفتوگوها میتواند ادامه پیدا کند و فکر میکنم از این مسیر هم میتوانیم به نتیجه برسیم. وزیر خارجه همچنین در پاسخ به این سؤال که به تهدید اسرائیل برای حمله به برنامه هستهای ایران چگونه پاسخ میدهید، گفت: اولاً برنامه هستهای ایران را نمیتوان با عملیات نظامی از بین برد، به چند دلیل؛ دلیل اول این است که این فناوری است که ما به آن دست یافتهایم و فناوری در مغز است و نمیتوان آن را بمباران کرد. ثانیاً، تأسیسات هستهای ایران در بسیاری از نقاط مختلف کشور پراکنده است و به درستی محافظت میشود و ما مطمئن هستیم که نمیتوان آنها را نابود کرد و سوم، ما توانایی پاسخگویی بسیار قوی و کاملاً متناسب و متعادل را داریم. اسرائیلیها خودشان میدانند و دیگران در منطقه میدانند که هر اقدامی علیه ایران انجام شود، اقدام مشابهی علیه اسرائیل به دنبال خواهد داشت. وی تأکید کرد: «بنابراین من فکر میکنم تهدید جنگ علیه ایران تهدیدی است که فقط درباره آن صحبت میشود، اجرای این تهدید خطر بسیار بزرگی خواهد بود و میتواند به یک آتش فراگیر در منطقه تبدیل شود، نه اینکه ایران این کار را انجام دهد، بلکه این خواست اسرائیل است که بقیه کشورهای منطقه را درگیر جنگ کرده و امریکا را به جنگ بکشاند. کشاندن امریکا به جنگ در منطقه یک برنامه اسرائیلی است. اگر امریکا وارد جنگ در منطقه شود به شدت آسیبپذیر خواهد بود و خود آنها هم این موضوع را میدانند.» این درحالی است که سایتهایی مانند فردو در اعماق کوه قرار دارند و حمله به آنها نیازمند بمبهای سنگرشکن فوقپیشرفته است و سامانههای پدافندی قوی نیز در اطراف تأسیسات هستهای مستقر هستند که میتوانند تهدیدات خارجی را خنثی کنند. اسرائیل و امریکا در سالهای اخیر از روشهایی مانند ویروس استاکسنت و حملات خرابکارانه برای توقف برنامه هستهای ایران استفاده کردهاند، اما ایران نهتنها این آسیبها را جبران کرده، بلکه برنامه هستهای خود را توسعه داده است.
فاجعه بزرگ برای منطقه
با اینکه مقامات واشینگتن و تلآویو به راحتی از تهدید حمله نظامی به تأسیسات هستهای ایران سخن میگویند، اما این مسئله کشورهای عرب منطقه را نیز نگران کرده است. محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخستوزیر قطر، دیروز در گفتوگو با تاکر کارلسون، روزنامهنگار امریکایی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه «با توجه به اینکه تأسیسات هستهای ایران در آن سوی آبهای قطر قرار دارد، اگر آنجا منفجر شود، چه اتفاقی برای این کشور خواهد افتاد»، گفت: «اگر به تأسیسات ایران حمله شود یا این تأسیسات منفجر شود، فاجعه بزرگ زیستمحیطی رخ خواهد داد و کل کشورهای منطقه آب نخواهند داشت و ذخایر آبی ما ظرف سه روز خالی خواهند شد.» نخستوزیر قطر گفت: «نه آب، نه ماهی، هیچچیز. هیچ حیاتی نخواهد داشت. این یک فاجعه محیطزیستی تاریخی و تغییردهنده تاریخ خواهد بود. بسیاری از مردم حتی نمیدانند که قطر و ایران چقدر به هم نزدیک هستند و چطور با هم پیوستهاند. من برای آن سناتور نقشهای کشیدم تا او متوجه شود. هیچگونه حمله نظامی در منطقه مورد حمایت قطر نخواهد بود.» او گفته که «تولید سلاح هستهای ازسوی ایران چیزی نیست که ما شنیده یا دیده باشیم. گزینه نظامی علیه ایران شروع یک جنگ منطقهای خواهد بود. توافق با ایران قابل دستیابی است.»
نخستوزیر قطر گفته که هر کشوری در منطقه نگران اقدام علیه ایران است و «منافع امریکا در پایگاههای نظامی و تأسیسات انرژی وحتی امکانات آموزشی در منطقه با خطر مواجه میشود.»